Apple Diaries - MacBook (2007) Upgrade & Onderhoud

Door MarvinJames op dinsdag 22 december 2015 19:39 - Reacties (13)
Categorie: Tweaking, Views: 3.379

Inleiding
Door de weinig verhullende titel zal het de meesten van jullie het niet verbazen dat ik in het bezit ben van een MacBook (bouwjaar 2007). De snelle rekenaars onder ons zullen al tot de conclusie gekomen zijn dat hij inmiddels de respectabele leeftijd van acht jaar heeft bereikt. Voor een computer is hij daarmee op redelijk bejaard te noemen. Toch gebruik ik hem nog dagelijks naar alle tevredenheid.

Mac OS X 10.6.8 draait hij nog als een zonnetje. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik er niet veel spannends mee doe. De activiteiten beperken zich voornamelijk tot het browsen op het web, het bewerken van Office documenten en sporadisch wordt er een Netflix-filmpje op gekeken. Games heb ik er eigenlijk nooit opgespeeld, daar is hij dan ook helemaal nooit voor gekocht.

Overigens is het op zijn minst verwonderlijk te noemen dat de MacBook het ook nog steeds doet. Hij heeft veel met mij meegereisd en dan gebeurt er wel eens wat. Daarnaast is hij al een keertje geŁpgraded met extra geheugen. Het toppunt is toch wel de val vanuit een rijdende auto. Je kunt daarmee zeggen wat je wilt, maar kapot is deze MacBook niet te krijgen!

Ondanks dat hij verder in een werkende staat verkeert valt er ťťn ding erg op: het lawaai van de ventilator. Al een paar seconden nadat de eerste programma's zijn opgestart begint hij te loeien en dat houdt niet meer op totdat je hem weer uitzet. Hij doet het al minimaal 3 jaar, maar ik heb me er eigenlijk nooit aan gestoord. Toch wil ik hier onderzoek naar doen, maar daar later meer over.

Omdat het kan bij deze een aantal foto's van de behuizing. Ja, op ťťn foto is een strijkijzer te zien.

http://static.tweakers.net/ext/f/Z0A7W5TGhZH0wavTq2pCMVws/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/yckjU8zsdjMNGXDDrqpPwyDR/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/HugQelafs7e7dRqZ6UWPhKEH/medium.jpg

Beschadigingen zijn dus zeker aanwezig. Wat ook opvalt is de schade aan de randen van het toetsenbord. Dit is overigens een zeer bekend euvel van dit type MacBooks. Deze randen gaan altijd stuk.

Mankementenn
Uiteraard schrijf ik niet voor niets deze blog. Ik heb een aantal plannen met deze MacBook om hem nog een aantal jaartjes te gebruiken. Daarbij wil ik een tweetal mankementen aanpakken.

Allereerst wil ik de snelheid iets omhoog krikken. De leeftijd begint qua pure rekenkracht merkbaar te worden en de MacBook begint relatief langzamer aan te voelen. Nu kan ik er qua pure rekenkracht (processor) weinig aan veranderen en het geheugen heb ik al verhoogd van 2GB naar 4GB. Als laatste stap wil ik nu de HDD vervangen door een SSD.

Daarnaast maakt de CPU koeler overuren vanaf de eerste minuut dat de MacBook aanstaat. Mijn vermoeden is dat de airflow van de koeler geblokkeerd is door vuil waardoor de hitte niet afgevoerd kan worden. Aan de andere kant zou het ook de koelpasta kunnen zijn die niet goed zijn hitte doorgeeft aan de heatsink. Zeker omdat de Macbook een flinke valpartij heeft meegemaakt kan ik me voorstellen dat de koelpasta niet meer optimaal werkt.

Met deze twee punten op het programma beginnen we maar bij het de eerste: de HDD vervangen door een SSD!

Operation SSD
Toevallig ben ik bezig met het samenstellen van een nieuwe desktop. Toevallig heb ik de SSD van dit nieuwe systeem al thuis liggen; een Samsung 850 EVO 250GB. Dit is een mooi moment om deze even uit te proberen in de MacBook.

Als eerste moet de behuizing van de MacBook uit elkaar gehaald worden en dat klinktmakkelijker dan het is. Overigens is het niet moeilijk, maar vooral onpraktisch en tijdrovend door de hoeveelheid schroefjes die je los moeten maken.

Om geen schroefjes kwijt te raken maak ik altijd al een tekening van het product dat ik uit elkaar haal. Daar plak ik vervolgens de schroefjes op de juiste plek. Dan rollen ze niet weg en je kunt gemakkelijk terugvinden waar je ze moet plaatsen.

http://static.tweakers.net/ext/f/uRFSinbTC2jNRa5i8YEQzt4S/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/2cyx1mFAPXRiQ26D8uqOhf4s/medium.jpg

Wanneer alle schroefjes los zijn is het tijd om het toetsenbord eraf te halen. Dit moet overigens voorzichtig omdat het toetsenbord uiteraard met een kleine en vooral korte connector vast zit. Het terugplaatsen is overigens vervelender dan het losmaken... Maar dat zijn details.

Met het toetsenbord van zijn plaats hebben we mooi overzicht van de hardware. De HDD zit eenvoudig voorin de MacBook. Bovendien zit hij niet met schroefjes vast. We trekken hem er dan ook gemakkelijk uit. We verwijderen de tray, hangen deze tray om de nieuw SSD en schuiven de tray weer terug op zijn plaats. Het technische gedeelte van de hardeschijfupgrade is daarmee voltooid.

http://static.tweakers.net/ext/f/55NU2c0kNNrwcDoUL9uUm4rU/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/ba2LflypWmq1P8fScZX52weE/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/UiVONvx26Fk3uaSZlZ6hAC47/medium.jpg

Helaas heb ik ondervonden dat je MacOS niet meteen kunt installeren naar deze nog lege SSD. Hij kan de SSD namelijk niet vinden tijdens de installatie. De reden hiervan is vanuit het installatieprogramma niet te achterhalen. Als oplossing besloot ik de oude HDD via USB aan te sluiten en de MacBook dus van USB te laten booten.

Het booten van USB is gelukkig geen probleem en daarmee kan ik het programma Disk Utility opstarten. Daar komt de SSD direct in het overzicht naar boven. Mijn vermoeden is dat door het gebrek van een format niet gebruikt kan worden en besluit direct de SSD te formatteren. Na het formatteren verwijder ik de USB HDD en start de MacBook wederom van de installatie-DVD op. Ditmaal verschijnt de SSD netjes in beeld en een verse MacOS 10.6.8 installatie kan worden afgerond. Operation SSD is daarmee succesvol!

Wat een snelheidswinst levert zo'n SSD zeg! Binnen 20 seconden kan je de MacBook opstarten, je browser starten en je eerste website bezoeken. Afsluiten gaat nog sneller. Binnen 3 (!!!) seconden staat alles uit. Ra-zend-snel! Mooi spul, zo'n SSD.

Operation CleanUp
Nu de upgrade achter de rug is kunnen we degelijk onderzoek naar de luide ventilator doen. Als eerste installeer ik het programma's Hardware Monitor en Geekbench 3 om te zien wat de temperatuur onder load is.

Idle zijn de temperaturen niet opvallend. Met 39˚C is niets mis.

http://static.tweakers.net/ext/f/5Cs88HYSkuxBZi8nlsgO0hbq/medium.png

Dan maar Geekbench 3 starten. De resultaten zijn best schokkend! Al binnen enkele seconden schiet de temperatuur boven de 90˚C en vliegt de ventilator aan. Vervolgens blijft de temperatuur langzaam oplopen tot deze zelfs boven de 100˚C stijgt. Dat is het punt dat ik besluit om de benchmark te stoppen.

http://static.tweakers.net/ext/f/t9sdk3u9oY0CIppdqnEyk72x/medium.png

De eerste redenen voor deze hoge temperaturen die mij te binnenschieten zijn:
- een verstoorde luchtstroom door stof
- een niet goed functionerende ventilator
- het koelblok maakt geen goed contact meer met de processor

Omdat het vervangen of repareren van de mogelijk defecte ventilator het lastigst zou zijn, besluit ik allereerst punt 1 en 3 aan te pakken. Die zijn eenvoudig weg te strepen. De MacBook mag dus weer open. Gelukkig had ik de behuizing met slechts 3 schroefjes vastgezet.

Met het koelblok en de ventilator uit de weg kunnen we zien hoeveel stof er in de behuizing zit. Dit zal zeker niet bijdragen tot de koeling van het systeem. De koelpasta is ook erg droog en verandert in poeder zodra je het aanraakt. Het zou mij verbazen als dit nog goed zijn werk zou doen. Bovendien is de MacBook een keer hard gevallen. De kans dat de droge koelpasta losgetrild is lijkt mij daardoor goed mogelijk. In ieder geval wordt deze sowieso vervangen.


http://static.tweakers.net/ext/f/ZxTQ1v9rBppUEVaegQrwBCHe/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/3FE8kDUydgR7OqmnawaEY601/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/I3J0EiCeKgZCftnOLxIjuObH/medium.jpg

Met reinigingsmiddelen van Arctic ga ik aan de slag om zowel de CPU als het koelblok te reinigen en klaar te maken voor nieuwe koelpasta.

http://static.tweakers.net/ext/f/xO5qkyv2atyV4WxcDW2qdya4/medium.jpg

Gewapend met wattenstaafjes en een absorberende koffiefilter begin ik met de schoonmaak. De oude koelpasta brokkelt er gemakkelijk van af. Met de reiniger verwijder ik de laatste restjes die achterblijven. Het levert een hoop poeder en stof op, maar uiteindelijk ziet alles er weer netjes uit.

Ter voorbereiding op de laatste stap breng ik een soort primer aan van Arctic die de hechting tussen het oppervlak en de koelpasta moet garanderen. Het beweert het oppervlak iets ruwer te maken waardoor koelpasta beter zou moeten pakken. Geen idee of dit nu echt een wereld van verschil maakt, maar aangezien ik het spul toch heb breng ik het maar gewoon aan.

Als laatste breng ik een dot Arctic Silver 5 aan en leg het koelblok weer op zijn plaats. Nog even de schroeven erin die het koelblok en moederbord tegen elkaar trekken en de behuizing kan weer dicht.

http://static.tweakers.net/ext/f/04loGijCAVFtsToPOHyn229I/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/bufk8VaaXwIUt06WC7Lp9FxF/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/mgaXMCfR0kbCz3v4TRyHK5wj/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/OjjCZYToQ10r3jMUChJjGBnu/medium.jpg

Dan nu het grote moment om te testen wat de gevolgen zijn. Geekbench 3 wordt weer opgestart en begint met benchmarken. Ook hier weer een enorm verschil! Zelfs na 3 minuten volle kracht benchmarken komt de temperatuur niet boven de 80˚C uit. Dat is meer dan 20˚C koeler! Het blijft natuurlijk een vrij hoge temperatuur, maar dat schijnt redelijk normaal te zijn voor deze MacBooks.

http://static.tweakers.net/ext/f/cIBQdACrKgKheSCaHMasgrsW/medium.png

Conclusie
Al met al kan ik dit een zeer geslaagd avondje knutselen vinden. Bovendien was het ook gewoon heel leuk om de MacBook, die ik al 8 jaar heb, voor het eerst helemaal uit elkaar te halen. Het geheugen verwisselen gaat namelijk veel eenvoudiger, daar hoef je alleen de batterij voor weg te halen.

De snelheidswinst van de SSD heeft mij ook enorm verbaasd. Ik kende de verhalen, maar het echt meemaken is wel even iets anders. Ik ben blij dat ik de gemiddelde temperatuur ook nog flink omlaag heb kunnen halen. Bij stevige belasting gaan ze nog steeds aan, maar het is prettig dat de MacBook niet meer extreem warm wordt. Hopelijk komt dat zijn levensduur ten goede.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze blog te lezen. Mochten jullie vragen en/of opmerkingen hebben: die zijn altijd welkom. Als er nog suggesties zijn wat ik kan doen om een (voor jullie) interessante blog te schrijven, dan hoor ik dat ook erg graag!

Groetjes,
Marvin

Reacties


Door Tweakers user Grin, dinsdag 22 december 2015 20:33

Hehehe nice read, veel plezier met je 'nieuwe' MacBook!

Door Tweakers user MarvinJames, dinsdag 22 december 2015 21:01

Grin schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 20:33:
Hehehe nice read, veel plezier met je 'nieuwe' MacBook!
Thanks! :*) Nu MET foto's overigens. Ik was nog even aan het stoeien met het blogsysteem hier...

Hij werkt echt weer soepel overigens! Voor de dingen die ik doe dan. Was de kleine investering meer dan waard!

Door Tweakers user Royeboi, dinsdag 22 december 2015 21:23

Erg leuk om te lezen, thanks!

Door Tweakers user johnkeates, dinsdag 22 december 2015 22:03

Je kan de HDD vervangen zonder de hele Mac open te maken. Als je de batterij er uit hebt kan je met 3 of 4 schroefjes de metalen beugel er uit halen om RAM en HDD direct te vervangen. Natuurlijk maakt dat wat minder uit als je hem toch al open ging maken... ;-)

Wat de installeren-op-een-SSD issues betreft: de installer geeft alleen schijven weer die GPT geformatteerd zijn. Wat je in de installer dus had moeten doen was eerst naar Disk Utility/Schijfhulpprogramma gaan en daarna de SSD formatteren. Dat betekent eigenlijk vooral dat je even een GPT tabel moet aanmaken (en als je dan toch bezig bent kan je meteen een HFS+ partitie met een naam naar keuze maken, scheelt later weer een stap). Als je daarna het programma sluit kom je weer in de Installer en kan je hem direct gebruiken.

Door Tweakers user Macsylver, woensdag 23 december 2015 04:14

Thanks leuke blog misschien moet ik maar eens de oude Zwarte versie van deze Macbook een SSD / Geheugen update geven en schoonmaken :) Omdat het kan en ik nog wel wat oud ram en een SSD heb liggen wellicht kan ik er nog iemand blij mee maken dan !

Door Tweakers user Patrock, woensdag 23 december 2015 12:33

Bij het lezen dat je de macbook uit een rijdende auto hebt laten vallen ben ik wel heel nieuwsgierig geworden hoe dit is gebeurd, Heb je hier nog iets meer informatie over te delen?

Het is mij zelf ook wel eens gelukt. Passagiersraam stond open, en had mijn tas op de stoel liggen, deze wou ik naar achteren leggen om plaats te maken voor iemand die ik moest ophalen. Waarbij het optillen de flap van de tas open ging en de laptop(Acer Aspire) zo padoem uit het raam viel. Dan schrik je je echt dood! Maar ook deze laptop werkt nog uitstekend! Wel heeft deze een paar maand later kortsluiting gehad in de volume knoppen, waardoor de speaker grill is weg gesmeuld. Hij ziet er dus echt niet meer uit. maar hij pruttelt mooi door!

Dat je nog jaren plezier mag hebben van de laptop!

Door Tweakers user Cardo, woensdag 23 december 2015 12:39

Toch maar eens mijn Macbook Air uit 2011 onderhanden nemen. Batterij al vervangen, maar de temperatuur kan altijd positieve bijdrage leveren bij de levensduur van de laptop ťn batterij.

Welk programma gebruik je om temp te monitoren? :)

EDIT: Gelijk ook maar even uitgevoerd, maar gestresst blijft hij rond de 95 :-(, lijkt me wel veel?

Idle lijkt het apparaat wel wat cooler!

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 december 2015 17:46]


Door Tweakers user ZpAz, woensdag 23 december 2015 19:42

Heb hier vrijwel hetzelfde traject al eens doorlopen met mijn vorige Macbook Pro uit 2008. Ook de ventilator vervangen, meer geheugen toegevoegd en een SSD (DVD drive er uit, dus SSD + HDD). Daar was allemaal goed bij te komen.

Wat ik extra had is dat ik het LCD scherm eens moest vervangen. Nou, dat is al een stuk lastiger met een Very Difficult rating op iFixit.

Heb ondertussen zelf een tweetal jaar een rMBP. Maar de oude wordt nog dagelijks gebruikt, maar dan nu door mijn vader.

Door Tweakers user Rhitik, donderdag 24 december 2015 10:34

Leuk! Met interesse gelezen :)

Door Tweakers user Bossie, donderdag 24 december 2015 12:39

Leuke blog, tijdens mijn studie, many moons ago, had ik ook een macbook uit deze serie.

Is de cpu uit deze serie ook te upgraden?

Door Tweakers user Darius, donderdag 24 december 2015 17:04

Ik was ook van plan om een ssd te kopen voor mijn oude witte Macbook. Heb er achteraf FreeBSD op gedraaid en gebruik hem als server. Draait prima!

Door Tweakers user SeatRider, vrijdag 25 december 2015 10:04

Leuk leesvoer! Heb ook tot een half jaar geleden gebruik gemaakt van een Dell Latitude uit 2007. De stap naar SSD niet gedaan, toen heb ik mijn andere laptop ingezet en is de Dell verkocht aan een andere liefhebber.

Door Tweakers user MarvinJames, dinsdag 29 december 2015 10:37

johnkeates schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 22:03:
Je kan de HDD vervangen zonder de hele Mac open te maken. Als je de batterij er uit hebt kan je met 3 of 4 schroefjes de metalen beugel er uit halen om RAM en HDD direct te vervangen. Natuurlijk maakt dat wat minder uit als je hem toch al open ging maken... ;-)
Ja, grappig dat ik al eerder het RAM geheugen had geŁpgrade, maar niet had gezien dat je de HDD er daar net zo makkelijk uit kon trekken. :) Maar wat je zegt, hij moest toch al open. Voor de volgende keer weet ik weer wat meer.
johnkeates schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 22:03:
Wat je in de installer dus had moeten doen was eerst naar Disk Utility/Schijfhulpprogramma gaan en daarna de SSD formatteren.
Ah, dat is dus wel benaderbaar vanuit de installer? Ik heb wel rondgezocht in de installeromgeving, maar kon niks vinden. Dus vandaar dat ik maar vanaf USB geboot heb en daar Disk Utility heb opgestart.

Dank voor de tip!
Patrock schreef op woensdag 23 december 2015 @ 12:33:
Bij het lezen dat je de macbook uit een rijdende auto hebt laten vallen ben ik wel heel nieuwsgierig geworden hoe dit is gebeurd, Heb je hier nog iets meer informatie over te delen?
Dit zijn van die situaties die je niet bedenkt en die je, al zou je het willen, niet kunt repredocueren. Bij mij een soortgelijke situatie. Ik had een hardcover sleeve (keiharde plastic buitenkant, met schuim aan de binnenkant pasvorm voor de MacBook) op de achterbank liggen. Toen ik uit het parkeervak wegreed met een bochtje bleek dat de achterdeur niet (goed) dicht zat en de sleeve was maar voor tweederde dichtgeritst.
Het is ongelofelijk maar de MacBook gleed door de opening aan de zijkant van de sleeve naar buiten door de deuropening en zo naar buiten. Het is een hartverzakking die je dan krijgt ja. Ik vind het nog steeds bizar dat er (behalve de case) geen schade is ontstaan!
Cardo schreef op woensdag 23 december 2015 @ 12:39:
Welk programma gebruik je om temp te monitoren? :)

EDIT: Gelijk ook maar even uitgevoerd, maar gestresst blijft hij rond de 95 :-(, lijkt me wel veel?

Idle lijkt het apparaat wel wat cooler!
Hardware Monitor heb ik gebruikt!

Je bedoelt dat je nu ook de koelpasta heb vervangen e.d.?
Ee 95 graden haal ik onder stress nu echt niet. Soms kom ik wel 85 graden tegen, maar dat is nog een eind bij 95 vandaan. Zoals gezegd heb ik Arctic Silver 5 gebruikt, dat schijnt (zeggen ze) even te duren (een paar dagen en een paar keer goed warm worden) voordat deze zijn optimale hitte overdracht bereikt. Daar heb ik geen bewijs voor, maar heb ik in de "wandelgangen" gehoord.

Overigens heb ik ook begrepen dat deze chipset ook gewoon echt heel warm schijnt te worden. Als je op internet zoekt dan zijn deze temperaturen van 95 niet uitzonderlijk. Alleen de situatie waarmee je ze bereikt wel. Een keiharde stresstest is voor de dagelijkse praktijk niet reŽel natuurlijk.
Bossie schreef op donderdag 24 december 2015 @ 12:39:
Is de cpu uit deze serie ook te upgraden?
Hij lijkt in ieder geval niet makkelijk (lees: met schroeven of clips) los te maken, dus ik denk het niet. Had wel mooi geweest :) maar ik denk dat dit slecht wishful thinking blijft!

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)